Bij ons studeren
45-minutenrooster
De lessen op 't Ravelijn duren 45 minuten.
In deze tijd krijgen de leerlingen vaklessen, projectlessen en Ravelijntijd.

Vaklessen
Onder vaklessen in klas 1 verstaan we Nederlands, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie, tekenen, muziek, handenarbeid, gym, levo, techniek en verzorging. In klas 2 vervalt biologie en hebben de leerlingen Duits, natuur- en scheikunde en economie erbij. Tijdens deze lessen zijn de leerlingen vooral bezig met de kennis van het vak zelf. Leerlingen werken voornamelijk op school en hebben hierdoor dus niet veel huiswerk.

Projectlessen
Tijdens de projectlessen zijn de leerlingen vooral bezig met vaardigheden: hoe gebruik je een woordenboek, hoe herken je projecten, hoe maak je een boekverslag, hoe pas je bronnen toe, hoe veelzijdig is water, hoe leef je gezond, enz.

Projecten
Bij projecten gaat het om de samenhang tussen vakken. Een verslag schrijven of een project maken gaat overal op dezelfde manier. Dit is voor de leerlingen veel duidelijker en hoeft het niet steeds opnieuw uitgelegd te worden. Bij leraar A leer ik iets en bij leraar B moet ik het op dezelfde manier uitvoeren.

Onder project talen vallen de vakken Nederlands, Engels en Duits. Onder mens en techniek vallen de vakken wiskunde, techniek en natuurscheikunde. Onder mens en maatschappij vallen de vakken economie, aardrijkskunde, geschiedenis en levo. Onder mens en natuur vallen biologie, verzorging en lichamelijke opvoeding. En het laatste project kunst en cultuur is de samenwerking tussen handenarbeid, muziek en tekenen.

Bekijk het filmpje waarin leerlingen de leergebieden laten zien en de video waarin de directeur vertelt over vakoverstijgend onderwijs.

Ravelijntijd
Voor de Ravelijntijdlessen gaan de leerlingen zowel binnen als ook buiten de school aan het werk. In de les zijn de leerlingen bezig met verdelen van taken - afspraken maken - brieven schrijven - hoe benader je mensen - enz. De les daarna gaan de leerlingen in de omgeving op pad om de plannen uit te voeren.

Ravelijntijd - steunles
1 uur per week staat op het rooster: steunles. In klas 1 krijgen de leerlingen een aantal maanden uitleg over de rekenmachine en maken ze hiervoor oefeningen voor het onderdeel waarin ze zwak zijn met rekenen. Na de kerstvakantie gaan de leerlingen aan de slag met Nederlands met het onderdeel werkwoordspelling. Na de meivakantie kiezen de leerlingen een vak waarin ze oefeningen en materiaal krijgen om wat bij te spijkeren.
In klas 2 zijn de leerlingen tot aan de herfstvakantie bezig met de rekenmachine en bijbehorende oefening, zoals bijv procenten, kwadraten en wortels. Na de herfstvakantie kiezen de leerlingen een vak waarin ze minder scoren en krijgen dan oefeningen zodat ze moeten proberen om de achterstand wat in te halen. Bij het eerste rapport wordt gekeken of deze leerlingen wel bij het goede vak zitten. Bij het volgende rapport gebeurt dit weer opnieuw. Als een leerling tussentijds aangeeft dat hij van vak wil veranderen, is dit uiteraard ook mogelijk met toestemming van de vakdocenten.
 
Ravelijntijd - mentoruur
De klas heeft één keer in de week een mentoruur. De leerlingen kunnen met al hun vragen, opmerkingen, klachten, enz. bij de mentor terecht. Uiteraard geldt dit ook andersom. Als de mentor je of de hele klas wil spreken, kan dit oa op dit moment.
 
Ravelijntijd - sociale vaardigheden en studievaardigheden 
Naast het mentoruur heeft de klas nog een uur met de mentor. Deze les is bedoeld voor Hoe leer ik? Hoe gaan we met elkaar om? Hoe plan ik mijn huiswerk? Hoe ga ik met moeilijkheden om? Wat doe ik met conflicten? Enz. Hiervoor gebruikt de mentor de methode: "Tumult"
 
Ravelijntijd - PSO
In de tweede klas hebben de leerlingen twee uur in de week voor de praktische sectororiëntatie. Hierin maken zij kennis met de drie sectoren die wij in deze school hebben: economie, techniek en verzorging. Zij zijn vooral op een praktische manier bezig.
In april moeten de leerlingen in de tweede klas een keuze maken voor hun toekomst. Welke sector gaan ze kiezen? In deze lessen zijn ze vooral bezig met de keuze voor hun toekomst, niet alleen voor de 3e en de 4e klas. Ook voor de vervolgopleiding / beroep na deze school.
 
Ravelijntijdtijd - overige modules
In klas 1 besteden de leerlingen tijdens ravelijntijd, naast mentoruur en leefstijl / vaardigheden compact, aandacht aan modules met verschillende thema's. Ze zijn dit jaar begonnen met concentratieoefeningen, kijkdoos maken (Wie ben ik?), kerstactiviteit meestal verbonden met een goed doel (dit jaar Stichting Hulphond), EHBO, krant in de klas en aan het einde van het jaar sluiten we af met de eindeschooljaaractiviteit.
Contactgegevens

Ravelijnstraat 2A
4651 DT Steenbergen

Postadres: Postbus 56
4650 AB Steenbergen

Telefoon: 0167-525070
info@ravelijnstb.nl